Чому насправді не виходить "дружити" з людьми із протилежних таборів

Чому насправді не виходить “дружити” з людьми із протилежних таборів? Часто людям здається, що можна водночас дружити, підтримувати близькі сутнісні стосунки з людьми, які між собою є ворогами. Людям здається, що можна просто не зводити цих людей між собою: з одним поспілкувався сьогодні, з другим – завтра. Головне, щоб вони не зійшлися на одній площі в один час завдяки твоїй необачності. Але це ілюзія. Обидва ворогуючі боки знають, що ти таки “дружиш” і з нашими, і з їхніми. Бо шила в мішку не приховати. І все таємне має властивість ставати явним. І ці обидва боки починають ставитися до тебе з недовірою. І вони тебе більше не поважають, бо ти або людина без твердої ідеологічної, етичної, естетичної позиції, або ти цинічне небезпечне чудовисько, яке заради власних інтересів “за два сольдо, за два су на тата й маму донесу”.

Чесна розумна людина усвідомлює, що треба обирати. І нести відповідальність за власний вибір. Так дорослий син ніколи не приведе до мами-атеїстки, яка активно виборює права людини, свою нову дівчину, якщо та дівчина є парафіянкою християнської церкви Московського Патріархату. Просто через те, що розуміє, що цим людям немає про що говорити, крім відстоювати власну позицію. Що вони, якщо хочуть мирного співіснування, можуть лише суто символічно привітатися і мовчки сидіти по різних кутках, терплячи присутність одна одної і контролюючи кожний свій подих: ох, хоча би не видати свою неприязнь ні жестом, ні позою, ні мімікою, ні словом.

Люди з протилежними поглядами, якщо не мають на меті переконати одне одного у власній правоті, можуть обмінюватися лише символічними трансляціями типу “Вітаю. Дивна погода!” Бо будь-яка сутнісна розмова буде суперечкою. Оскільки світогляд людини відбивається у всіх без виключення її сутнісних проявах, при спілкуванні цих людей всі теми, крім погоди, будуть табуйованими, якщо ці люди уникають конфлікту й суперечки. Ви знаєте, до чого призводить довгострокове спілкування, обмежене табуйованими темами? Правильно, до глибокого неврозу. З усіма його наслідками для здоров’я та якості життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає