Відповідальність – принцип Сонця

Часто на пострадянському астрологічному просторі чую таке: «Відповідальність – це Сатурн». Тобто, мова йде про те, що таке явище як відповідальність є проявом принципу кристалізації, стиснення. Насправді відповідальність – це якість принципу Сонця – принципу волі, волевиявлення.

Принцип Сатурна в астрології особистості містить, зокрема, такі якості як почуття обов’язку, особистий кодекс честі, амбітність. З цими якостями пов’язані інші: цілеспрямованість, самодисципліна, самообмеження, концентрація уваги, терпіння, економія ресурсів на довгій важкій дистанції, стратегічне бачення, глобальний підхід до здійснення мети. Принцип Сатурна проявляється тоді, коли людина дисциплінує себе, обмежує у чомусь, щоб досягти мети.

Принцип Сонця в астрології особистості символізує життєву силу людини. Її самовираження. Прояви особистої творчості. Людина займається чимось, щоб почуватися живою. Це приносить їй радість через почуття самоповаги: «Я стверджуюсь! Я утверждаюсь! Бо я живу». Людина усвідомлює, що вона компетентна. Через це вона впевнена у собі. Якщо ви сумніваєтеся на рахунок її компетентності, то можете спитати: “А ти впевнений? Це точно?” І почуєте: “Так! Я відповідаю за це!» Тобто людина бере на себе відповідальність. Але ця відповідальність не накладає обмежень. Наприклад, лікар каже хворому: «Приймайте ці ліки – і буде полегшення вашого стану». Але лікар при цьому не тисне, не гнобить, не обмежує хворого. Тобто, не виступає в ролі принципу Сатурна. Лише в ролі принципу Сонця. А от принцип Сатурна хворий має активізувати собі сам: стати дисциплінованим, щоб дотримуватися порад лікаря. І коли хворий приймає рішення скористатися порадою, у нього активізується принцип Сонця – він бере на себе відповідальність за власне одужання.

Люди часто плутають принцип відповідальності з принципом обов’язку. Це неприпустимо. Це речі, які належать до різних категорій. Це різні поняття. Бо на вас може тиснути обов’язок (принцип Сатурна), а ви можете поставитися до цього безвідповідально (принцип Сонця). Наприклад, ваш обов’язок перед самим собою – дотримуватися всіх порад лікаря, щоб подолати хворобу. Але ви не берете на себе відповідальність – просто ігноруєте поради лікаря, нічого не робите заради одужання. Якщо на людину тиснуть зовнішні обставини та внутрішнє почуття обов’язку, це ще не значить, що вона прийме рішення боротися за своє життя. Вона може уникати брати на себе відповідальність аж до самої своєї загибелі. Буває й таке. Чому так? Бо людина має свободу вибору, свободу волі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає