Про зовнішність і занижену самооцінку

Психолог Євгенія Чугунова говорить про жінок, які мають занижену самооцінку. Психолог каже, що ми порівнюємо себе з іншими і оцінюємо себе. Жінці з заниженою самооцінкою здається, що вона гірша за інших. Жінці з завищеною самооцінкою – що вона краща за інших. А та, що має адекватну самооцінку, розуміє, що якась жінка у чомусь краща, якась у чомусь гірша. Психолог уточнює, що оцінювати себе у категорії гарно-погано не коректно. Доцільніше говорити про якісь якості, яких бракує і які варто розвивати.

Психолог перераховує ознаки заниженої самооцінки у жінок. По-перше, жінки з заниженою самооцінкою вважають, що прояви неповаги до них є цілком справедливими. Наприклад, якщо чоловік, начальник, подруга кажуть щось образливе, принизливе, то так воно і має бути, бо це вказівка на те, що треба рости над собою, розвиватися, намагатися стати кращою – купити нову сукню і відвідати ще п’ять тренінгів. По-друге, жінки з заниженою самооцінкою не вміють говорити “ні”. Вона може не хотіти робити щось, але буде це робити лише через те, що не може відмовити чоловікові, начальнику, подрузі або будь-якій іншій важливій для неї людині. По-трете, жінка з заниженою самооцінкою ставить свої бажання на останнє місце у списку своїх цінностей, а подекуди навіть взагалі їх викреслює. Вважає, що бажання членів родини, друзів завжди важливіші за її власні бажання. Жінки з заниженою самооцінкою звикають до легкого або важкого дискомфорту у власному житті. Наприклад, віддає найкращі шматки їжі дітям та чоловікові, собі залишає найгірші. Носить незручне взуття. Надягає поганий одяг, якщо його не видно іншим. В таких дрібничках проявляється неповага до самої себе. Заради когось іншого вона здатна одягти гарний чистий модний одяг, але на заради самої себе. Жінки з заниженою самооцінкою не мають особистого життя. Вони жертвують ним на корить інших. Жертвують свої бажання, свій час, свою силу, свої гроші та майно. Жінки з заниженою самооцінкою не можуть відстояти власні цілі. Не можуть досягти своєї мети. Бо вважають, що вони що їм бракує якихось якостей для того, щоб самостійно досягти чогось значущого.

Але ж ті самі ознаки заниженої самооцінки можна побачити і у чоловіків. Тому варто говорити не те що про жінок із заниженою самооцінкою, а говорити загалом про людей, у яких відсутня самоповага та гідність. Скільки чоловіків чистять зуби заради себе? Роблять манікюр заради себе? Надягають чистий модний гарний одяг заради себе? “Не у театрі” – зощенківський маркер, за яким ми впізнаємо жлоба- колективіста, у якого відсутні особисті бажання та прагнення. Який шукає на спосіб виправдати власне жлобство незначущістю своєї персони: “Начальство ж не бачить, як я паскудно одягнений. Не бачить, як я огидно чавкаю за столом. Не бачить, як жахливо виглядає моє нерозвинене слабке тіло. А от коли мені треба буде показати себе у всій красі комусь дійсно поважному, тоді я зможу, От тоді я буду денді лондонський, красунчик метро-сексуал”. Насправді всі ці відмовки так і залишаються на рівня ніколи не здійснених обіцянок. Бо людиною без гідності та самоповаги може зацікавитися лише пройдисвіт, який використовуватиме занижену самооцінку такої людини, керуючи нею як рабом. А естетичні якості раба цього рабовласника не цікавлять.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає