Не слід плутати поняття «знаки Зодіаку» з поняттям «зодіакальні сузір’я»

Що таке Зодіак? Подивіться на зображення:

небесна сфера 1 ст

Небесна сфера 1 ст.

Цей символ небесної сфери створено у 1 сторіччі. Бачите пояс, що охоплює зірки? То і є Зодіак. На поясі – малюнки. Це зображення 12 знаків Зодіаку. Кожний знак на поясі займає 30 градусів.

Пояс на небесній сфері поширюється приблизно на 8 градусів по обидва боки екліптики. В середині того поясу рухаються планети (крім Плутона. Бо його орбіта сильно нахилена і через це інколи виходить за межі Зодіаку). Пояс Зодіаку проходить по сузір’ях. І ці сузір’я називають зодіакальними.

Само слово Зодіак має грецьке та латинське походження. Греки називали Зодіак ζῳδιακός κύκλος «коло з зображеннями тварин», або просто Dodekatemoria – «дванадцять частин». Сьогодні у зодіакальному поясі нараховують 13 сузір’їв. Протягом останніх двох з надлишком тисяч років зодіакальними традиційно називають такі сузір’я: Овен, Телець, Близнята, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон, Стрілець, Козеріг, Водолій, Риби. Крім сузір’їв, чиї назви збігаються із назвами знаків Зодіаку, досить значний відрізок екліптики (біля 23 градусів) лежить у межах сузір’я Змієносця. Але так було не завжди. У різні історичні часи число зодіакальних сузір’їв коливалося у межах від 8 до 17. Традиція зодіакальних сузір’їв прийшла до нас з елліністичного світу, який асимілював і узагальнив різні традиції – Вавилону, Єгипту.

Не завжди знаки Зодіаку обмежувалися лише 30 градусними відрізками на екліптиці – вони простиралися подібно до часточок апельсину до північного та південного полюсів екліптики. Таким чином все небо, всі сузір’я та всі зірки належали до того чи іншого знаку Зодіаку. Тому у деяких ранніх каталогах зірок кожна зірка, незалежно від того чи належала вона до зодіакального сузір’я, прив’язувалася до якогось зі знаків Зодіаку. Наприклад, у знаменитому каталозі Клавдія Птолемея вказано, що Полярна зірка (у Птолемея вона «Та, що на кінчику хвоста») – розташована у 0 градусів 1/6 знака Близнята. Гігін у своїй «Поетичній астрономії» пояснював, що зодіакальний пояс складається з 12 рівних часток, а через точки, що відокремлюють кожну частину, проходять дуги, що з’єднуються на полюсах. Такими чином у зодіакальній міфології можуть брати участь всі сузір’я земного неба. У традиційній зодіакальній символіці відлік знаків іде від точки весняного рівнодення. Через прецесію ця точка зсувається. Але попри це першим знаком Зодіаку так і залишається Овен. За повний цикл прецесії (біля 26 000 років) кожне сузір’я та кожна зірка будуть по черзі належати всім 12 знакам Зодіаку.

Джерело: Мамуна Н.В. Зодиакальная мифология. Зодиак мистерий. – М.: Алетейа, 1998 (Астрософия)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

1 коментар

артем

22.09.2016 01:56

цикаво,дуже дякую за тлумаченя

Відповіcти