У хорарному питанні перемога у президентських перегонах це 11 дім?

Маю засмутити: це запитання з точки зору хорарних правил некоректне – не можна ставити такі запитання. Хорарні практики можна застосовувати лише для локальних побутових запитань типу: “В який банк мені покласти гроші? У цей чи у цей?”, “Чи буде у мене рецидив хвороби?”, “Я загубила гаманець. Де він? Чи повернеться до мене цілим та неушкодженим разом із тим, що у ньому лежить?”, “Чи варто мені купувати цю автівку, що я сьогодні дивилася?” тощо.

Питання: “Чи переможе ім’ярек на президентських перегонах?” може бути коректним лише у тому випадку, коли це питання ставить хтось, кому ця людина є родичом, другом, тобто близькою людиною, з якою є особисті стосунки. Для пересічних громадян це запитання є глобальним, а не локальним, тому некоректне.
Тут логіка дуже проста: на світі живе кілька мільярдів персон, Кожен з них може поставити саме це хорарне запитання. І відповіді всі будуть різні, бо це будуть карти з різних місць та у різні часи. Хаос. Це запитання може поставити, наприклад, дружина/чоловік персони, або дитина, або батьки, або близький друг.
У мене був такий випадок: дружина персони, що висувала свою кандидатуру на вибори, поставила таке запитання. Відповідь була “ні”, і я розуміла, що вони не відмовляться від перегонів через цю відповідь. Я написала відповідь у них на очах на папірці і заклеїла, віддала. Сказала, щоб подивилися після перегонів. Хорар спрацював. Але то завжди неприємні моменти, бо пов’язані з питаннями етичного вибору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає